Friday, February 1, 2013

2012-2013 оны хичээлийн жилд УХХЦХҮ-ний III анги, УХХЦХҮ-ний эчнээ 4,5 ангиас авах, анги дэвших шалгалтын асуултууд



1.Хортон мэрэгчдэд тавих хяналт, хачиг, нематодын шинжилгээ:
1.      .Монгол оронд тархсан мэрэгч амьтны зүйлийн бүрэлдэхүүн тархалт
2.      Ургамлыг шимэгч нематодын морфологи биологийн онцлог
3.      Хачгийн ангилал зүй
4.      Үлийн цагаан оготны ангилал зүй
5.      Төмс хүнсний ногооны нематодууд, тэдгээртэй тэмцэх арга

6.      УГБ-ээс хачиг илрүүлэх арга
7.      Үлийн цагаан оготны үржил хөгжил
8.      Жинхэнэ дугираг хорхойн ангилал зүй
9.      Үлийн цагаан оготны нүх үлийн байгууламж
10.  Жинхэнэ дугираг хорхойн гол төлөөлөгчид
11.  Үлийн цагаан оготнотой тэмцэх микробиологийнарга
12.  Үр тарианы нематод, тэдгээртэй тэмцэх арга
13.  Жимс жимсгэний хөнөөлт хачиг тэдгээртэй тэмцэх арга
14.  Мэрэгч амьтадтай байгаль орчинд халгүй арга технологоор тэмцэх
15.  Хачгийн морфологи биологийн онцлог
16.  Нематодын морфологи биологийн онцлог
17.  Үлийн цагаан оготны идэш тэжээлийн онцлог
18.  Мэрэгч амьтны ерөнхий шинж
19.  Манжингийннематодынморфологи, биологийнонцлог
20.  Монголорондтархсан чичүүлийнзүйл, онцлог шинж
21.  Төмснийишнийнематодынморфологи, биологийнонцлог
22.  Мэрэгчидтэйтэмцэхцилиндри,  конусынарга
23.  Гүзээлзгэнийнематодынморфологи, биологийнонцлог, тэмцэхарга
24.  Монголорондтархсаногодойнзүйл
25.  Буудайннематодынморфологи, биологийнонцлог, тэмцэхарга
26.  Овьёснынематодынморфологи, биологийнонцлог, тэмцэхарга
27.  Жимснийулаанхачигийнморфологи, биологитэмцэхарга
28.  Жимснийхавтгайбиетхачигийнморфологи, биологийнонцлог
29.  УГБ-ээс нематод илрүүлэх арга
30.  Мэрэгч амьтадтай тэмцэх химийн арга
2.Ерөнхий энтомологи:
1.      Монголорны шавьж судлалын түүхэн үе шатууд
2.      Шавьжийн ач холбогдол, хор хөнөөл
3.      Шавьжийн толгойн бүтэц
4.      Шавьжийн амны эрхтэн, хэлбэр
5.      Шавьжийн хэвлийг цээжтэй холбогдох байдлаар нь хэд ангилдаг вэ
6.      Жинхэнэ нисэх зориулалттай далавчыг хэд ангилах вэ
7.      Шавьжийн өөхлөг бие, түүний үүрэг
8.      Шавьжийн ялгах эрхтэн, түүний үүрэг
9.      Симпатик мэдрэлийн системийн үүрэг
10.  Шавьжийн мэдрэхүйн эрхтэн, түүний үүрэг
11.  Hеmipteraбагийнонцлогшинж, жишээн дээр тайлбарла.
12.  Шавьжийн хэвлийн бүтэц,түүний үүрэг
13.  Шавьжийн нэгэн биеийн бүрэн хөгжил
14.  Шавьжийн авгалдайг хэд ангилдаг вэ?
15.  Odanopteraбагийн онцлог шинж, жишээн дээр тайлбарла.
16.  Шавьжийн булчингийн систем, түүний үүрэг
17.  Шавьжийн таксис, түүний үүрэг
18.  Ургамалд үзүүлэх шавьжийн гэмтлийн хэлбэр
19.  Царцаа, голио 2-ын ялгаа
20.  Шавьжийн цээжний бүтэц
21.  Coleopteraбагийн онцлог шинж
22.  Шавьжийн амьсгалийн систем, түүний үүрэг
23.  Шавьжийн ашигтай температурын нийлбэр тооцохын ач холбогдол
24.  Шавьжийн хүүхэлдэйн хэлбэрүүд
25.  Фенологи хуанли зохиох аргачлал
26.  Шавьжийн цусны систем, түүний үүрэг
27.  Mantopteraбагийнонцлогшинж, жишээн дээр тайлбарла.
28.  Шавьжийн ангилал зүй номенкулятурын тухай
29.  Lepidopteraбагийнонлогшинж,жишээн дээр тайлбарла.
30.  Blattopteraбагийнонлогшинж,жишээн дээр тайлбарла.
3.Орчны бохирдол:
1.      Орчны бохирдолтын төрлүүд
2.      Орчныг бохирдуулагч хүчин зүйлүүд
3.      Агаарын бохирдол
4.      Агаар мандал, түүнийг бохирдуулагч хүчин зүйлүүд
5.      Орчны бохирдол хүний эрүүл мэндэд үзүүлэх сөрөг нөлөө
6.      Агаарын бохирдлыг бууруулах арга замууд
7.      Усны бохирдол
8.      Усыг бохирдуулагч хүчин зүйлүүд
9.      Борооны усны бохирдол
10.  Хөрсний бохирдол
11.  Хөрсийг бохирдуулагч хүчин зүйлүүд
12.  Хөрсний хүнд металлын бохирдол
13.  Хөрсөн дэх хортой бодисыг шинжлэх аргууд
14.  Усны бохирдол усны амьтдад үзүүлэх сөрөг нөлөө
15.  Уул уурхайн ашиглалтаас үүсэх орчны бохирдол
16.  Хөрсний чанарын стандарт
17.  Усны чанарын стандарт
18.  Агаарын чанарын стандарт
19.  Хот суурин газрын агаарын бохирдол, хамгаалах аргууд
20.  Усны бохирдлоос хамгаалах аргууд
21.  Хөрсөнд хор, гербицидийн үзүүлэх нөлөө
22.  Ахуйн хог хаягдал, дахин боловсруулах
23.  Байгаль орчныг хамгаалах асуудлууд
24.  Экологийн тэнцвэрт байдлыг хадгалах, хамгаалах
25.  Байгаль орчныг хамгаалах тухай хуулийн зорилго, зорилтууд
26.  Биологийн бохирдол
27.  Цацраг идэвхит бохирдол
28.  Монгол орны экологийн тулгамдсан асуудлууд
29.  Биосферийн бохирдол
30.  Физик, химийн бохирдол
4.Ургамлын аж ахуй:
1.      Ургамлын аж ахуйн шинжлэх ухааны судлах зүйл, түүх, судалгааны арга
2.      Өвөлжих үр тарианы онцлог
3.      Зусах буудайн ач холбогдол, ургуулах технологи
4.      Зусах буудайн биологи, ургуулах технологи
5.      Арвайн ач холбогдол, ургуулах технологи
6.      Арвайн ач биологи, ургуулах технологи
7.      Хошуу будааны ач холбогдол, ургуулах технологи
8.      Хошуу будааны биологи, ургуулах технологи
9.      Тритикале ач холбогдол, биологи, ургуулах технологи
10.  Хоёрдугаар бүлгийн үр тариа.Эрдэнэ шишийн ач холбогдол
11.  Эрдэнэ шишийн биологи, ургуулах технологи
12.  Бог будааны ач холбогдол, ургуулах технологи
13.  Бог будааны биологи, ургуулах технологи
14.  Үр тарианы буурцагтан ургамлууд. Вандуйн ач холбогдол
15.  Вандуйн биологи, ургуулах технологи
16.  Шар буурцаг ач холбогдол, ургуулах технологи
17.  Шар буурцаг биологи, ургуулах технологи
18.  Өвөлжих хөх тарианы ач холбогдол, ургуулах технологи
19.  Өвөлжих хөх тарианы биологи, ургуулах технологи
20.  Төмсний ач холбогдол, ургуулах технологи
21.  Төмсний биологи, ургуулах технологи
22.  Чихрийн манжингийн ач холбогдол, ургуулах технологи
23.  Чихрийн манжингийн биологи, ургуулах технологи
24.  Наранцэцгийн ач холбогдол, ургуулах технологи
25.  Наранцэцгийн биологи, ургуулах технологи
26.  Зусах рапсын ач холбогдол, ургуулах технологи
27.  Зусах рапсын биологи, ургуулах технологи
28.  Үр тарианы ургамлын өсөлт, хөгжилтийн үе шатууд, онцлог
29.  Сагаг ач холбогдол, ургуулах технологи
30.  Сагагийн биологи, ургуулах технологи
5.Ногооны аж ахуй:
1.      Хүнсний ногооны ач холбогдол, найрлага: даавар ба ферментүүд, антибиотикууд
2.      Хүнсний ногооны ач холбогдол, найрлага: витамин, үнэрт бодис, амттан
3.      Хүнсний ногооны гарал үүслийн төвүүд
4.      Ногооны аж ахуйн шинж тэмдгийн ангилал
5.      Ногооны аж ахуйн ургамал зүйн  шинж тэмдгийн ангилал (овог)
6.      Ногооны ус чийгийн горим түүнийг зохицуулах нь
7.      Ногооны гэрлийн горим түүнийг зохицуулах нь
8.      Ногооны дулааны горим түүнийг зохицуулах нь
9.      Ногооны арчилгаа: сийрүүлэлт, маналт
10.  Ногооны арчилгаа: Таналт, хэлбэржүүлэлт, нөхөн тарилт
11.  Ногооны арчилгаа: Цөөлөлт, өтгөрүүлэх тарилт
12.  Ногоо тарих хугацаа, үрийн норм
13.  Ногоо тарих гүн, арга
14.  Ногооны усалгаа ба бордоо
15.  Ногооны ургалтын байдлын үнэлгээ, ургац хураалт
16.  Ногоог ялгах, дугаарлах, чанар, зах зээлд нийлүүлэх
17.  Шинэ ногоог тээвэрлэх
18.  Бөөрөнхий байцааны морфологи
19.  Бөөрөнхий байцааны биологи
20.  Бөөрөнхий байцааны дулаан , чийгийн горим
21.  Бөөрөнхий байцааны хөрс, гэрлийн горим
22.  Бөөрөнхий байцааны  үрслэг ургуулах технологи
23.  Бөөрөнхий байцааг ил талбайд ургуулах технологи
24.  Шар луувангийн морфологи, биологи
25.  Шар лууван ургуулах  технологи
26.  Шар манжинг ургуулах технологи
27.  Ил талбайд хэмх ургуулах технологи
28.  Ил талбайд лооль ургуулах технологи
29.  Нийлэг хүлэмжинд өргөст хэмх ургуулах технологи
30.  Нийлэг хүлэмжинд лооль ургуулах технологи
31.  Бөөрөнхий сонгины хар үр тарьж төл сонгино ургуулах технологи
32.  Сармисны морфологи, биологи, ургуулах  технологи
33.  Тарвасны морфологи, биологи, ургуулах технологи
34.  Навчит ногоо (бээжин байцаа, навчит зираа, гоньд) ургуулах технологи

6.Жимсний аж ахуй:
1.      Жимс, жимсгэний ургамлын ач холбогдол, найрлага
2.       
3.      Манай оронд жимсний аж ахуй хөгжиж ирсэн түүх, чацаргана, үхэр унүдний нтагшсан сортууд
4.      Жимс, жимсгэний ургамлын биологи- аж ахуйн ангилал
5.      Жимс, жимсгэний ургамлын хэмжээ, нас, морфологийн шинжээр ангилах
6.      Жимс, жимсгэний ургамлын бүтэц, зохион байгуулалт
7.      Жимс, жимсгэний ургамлын өсөлтийн үе шатууд
8.      Жимс, жимсгэний ургамлын хөгжлийн үе шатууд
9.      Жимс, жимсгэний  ургамлын үндэсний систем, ангилал, онцлог
10.  Жимсний цэцэрлэг байгуулах талбай сонгох, талбайн зохион байгуулалт
11.  Жимсний модыг цэцэрлэгт байрлуулах аргууд
12.  Чацарганы биологи, агротехник, нутагшсан сортууд
13.  Үхэр нүдний биологи, агротехник, нутагшсан сортууд
14.  Жимс, жимсгэний ургамлыг тарилтанд бэлтгэх шаардлага, онцлог
15.  Жимс, жимсгэний ургамлын үр ургахгүй байх шалтгаанууд
16.  Жимс, жимсгэний ургамлыг үржүүлэх аргууд( нугалаадсаар)
17.  Жимс, жимсгэний ургамлыг үржүүлэх аргууд( модлог мөчрөөр)
18.  Жимс, жимсгэний ургамлыг үржүүлэх аргууд( ногоон мөчрөөр)
19.  Жимс, жимсгэний ургамлын навч, нахиа, цэцгийн үүрэг, ач холбогдол
20.  Жимст цэцэрлэгийн бүтэц, зохион байгуулалт
21.  Монгол орны ойн онцлог
22.  Модлог, бутлаг ургамлын онцлог, өвслөг ургамлаас ялгагдах ялгаа
23.  Ойн үрийн бааз, ангилал, ач холбогдол
24.  Мод үржүүлгийн газар, ангилал, зорилго, зохион байгуулалт
25.   Тарьц , суулгац гэж юу вэ, ялгаа , онцлог
26.  Мод сөөгний үрийн чанарын үзүүлэлтүүд(соёололт, цэвэршилт)
27.  Ойжуулалтын ажлын зорилго, аргууд
28.  Ойжуулалтын ажлын чанарыг шалгах
29.  Ойн зурвас, ач холбогдол, төрөл, хийц
30.  Ойн мелиораци ба ойжуулалтын ялгаа
31.  Ойн мелиорацийн зорилго, ач холбогдол
7.Газар тариалан
1.      Уриншийн ач холбогдол, зорилго,ангилал
2.      Эзэнт уринш түүний зорилго
3.      Таримлыг ээлжлэн тариалах физикийн шалтгаан
4.      Ээлжгүй тариалан ба монокультур гэж юу вэ
5.      Хөрсний бүхэлшил, түүний үндсэн параметрүүд
6.      Хөрс боловсруулалтын технологийн үйлдлүүдийн тухай
7.      Хөшигт уринш, түүний  зорилго
8.      Хөрсний өнгөн боловсруулалт, түүний техник технологи
9.      Таримлыг ээлжлэн тариалах эдийн засгийн шалтгаан
10.  Усалгаатай талбайн хөрс боловсруулалтын онцлог
11.  Газар тариалангийн төв бүс, онцлог
12.  Ээлжлэн тариалалтын өмнөгчийн тухай ойлголт
13.  Ургамлыг тарих хугацааг тогтоох үндэслэл
14.  Уриншийн технологийн ангилал, химийн уриншийн тухай
15.  Газар тариалангийн Дорнод талын бүс, онцлог
16.  Таримлыг ээлжлэн тариалах химийн шалтгаан
17.  Цэвдэгш боловсруулалтын тухай, техник технологи
18.  Таримал ургамлыг тарих аргын тухай
19.  Хөрсний үндсэн боловсруулалт, түүний зорилго
20.  Ээлжлэн тариалалтыг төлөвлөх үндэслэл
21.  Талбай хамгаалах ойн зурвасны тухай
22.  Ургамлын амьдралын хүчин зүйлүүд нэгэн адил чухал болох тухай хуулийг тайлбарлах
23.  Хаван сийрүүлэх технологиор уринш элдэншүүлэх тухай
24.  Тэг элдэншүүлэг (no till)-ийн тухай
25 Талбайн гадарга дах гуурс, ургамлын үлдэгдэл, сүрлэн хучилгын тухай
26.Газар тариалангийн үндсэн хууль, түүнийг тайлбарлах
27.Газар тариалангийн бүсүүд, тэдгээрийн онцлог
8.Хог ургамал:
1.Хоёр наст хог ургамал, биологийн онцлог, төлөөлөгчид
2.Үндэсний хэсгээр үрждэг хог ургамал, биологийн онцлог, төлөөлөгчид
3.Оройн зусах хог ургамал, , биологийн онцлог, төлөөлөгчид
4.Нэг наст хог ургамал, биологийн онцлог, төлөөлөгчид
5.Хог ургамалтай урьдчилан сэргийлэх аргаар тэмцэх
6. Хог ургамалтай тэмцэх агротехникийн аргууд, техник, технологи
7. Голлосон үндэстэй хог ургамал, биологийн онцлог, төлөөлөгчид
8. Хог ургамлын хор хөнөөл
9. Тариалангийн талбайд тархсан хог ургамалтай химийн аргаар тэмцэх
                 10. Үетэн хог ургамлын биологи, төлөөлөгчид
                 11. Хос үрийн талт хог ургамлын биологи, төлөөлөгчид
                 12. Нэг үрийн талт хог ургамлын биологи, төлөөлөгчид

9.Ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүний микробиологийн шинжилгээ:
1.      Ризосферийн микрофлор
2.      Эпифит микрофлор
3.      Микориз: Эндотрофны микориз
4.      Микориз: Эктотрофны микориз
5.      Буурцагт ургамлын үндсэнд булцуу үүсгэгч бактерууд, булцууны хэлбэржилт
6.      Булцууны бактерийн агаарын азотыг шингээх химизм
7.      Ургамлын үлдэгдэл бичил биетний оролцоотойгоор ялзран задрах: Пектинт бодисын эсэлдэлт
8.      Ургамлын үлдэгдэл бичил биетний оролцоотойгоор ялзран задрах: Эслэгийн  задрал (аэроб болон анаэроб задрал)
9.      Бичил биетнээс ургамалд үзүүлэх ашигтай нөлөөллүүд
10.  Ургамалд өвчин үүсгэгч бичил биетнүүд: Бактерийн гаралтай өвчин
11.  Ургамалд өвчин үүсгэгч бичил биетнүүд: Хөгц мөөгөнцрийн гаралтай өвчин
12.  Ургамалд өвчин үүсгэгч бичил биетнүүд: Вирусын гаралтай өвчин
13.  Үр тариа халахад бичил биетний үзүүлэх нөлөө
14.  Гурилын микробиологи
15.  Жимс, ногооны микробиологи
16.  Өвс бэлтгэх үед гарах микробиологийн хувиралт өөрчлөлтүүд
17.  Шүүст дарш, ургамлын даршлагдах чанар
18.  Шүүст даршны микрофлор, түүний хувиралт өөрчлөлт
19.  Өвсөн дарш, түүний микрофлор
20.  Бактерийн бордоо: Азотобактерин
21.  Бактерийн бордоо: Нитрагин
22.  Бактерийн бордоо: Фосфоробактерин
23.  Бичил биетний гаралтай ургамал хамгаалах бэлдмэлүүд: Бактерийн бэлдмэл
24.  Бичил биетний гаралтай ургамал хамгаалах бэлдмэлүүд: Хөгц мөөгөнцрийн бэлдмэл
25.  Бичил биетний гаралтай ургамал хамгаалах бэлдмэлүүд: Вирусын бэлдмэл
26.  Даршилсан ногоонд хийгдэх микробиологийн шинжилгээ
27.  Гуриланд хийгдэх микробиологийн шинжилгээ
28.  Талханд хийгдэх микробиологийн шинжилгээ
29.  Фитопатоген хөгц мөөгөнцрийн цэвэр өсгөвөр ялгах арга
30.  Фитопатоген бактерийн цэвэр өсгөвөр ялгах арга
10.Хөрс судлал:
1.Хөрс судлалын шинжлэх ухааны судлах зүйл, судалгааны арга
2.Хөрс үүсэх үйл явцын үе шатууд, түүний онцлог
3.Геологийн их, биологийн бага эргэлтийн онцлог, түүний харилцан үйлчлэл
4.Хөрс үүсвэрийн хүчин зүйлийн тухай ойлголт
   5.Хөрс үүсвэрийн эх чулуулаг, эх чулуулагийн өгөршил
   6.Хөрс үүсвэрийн эх чулуулагийн худсуудын тухай
7. Уур амьсгал хөрс үүсвэрийн хүчин зүйл болох нь
8.Хөрс үүсэх үйл явц дахь биологийн хүчин зүйлийн нөлөө (ногоон ургамал, бичил биетэн, амьтад)
9.Хөрс үүсэхэд хотгор гүдгэрийн нөлөө
10.Хөрс үүсэхэд цаг уурын нөлөө
11.Хөрс үүсвэрт хүний хүчин зүйлийн нөлөө
12.Хөрсний морфологи шинж болон профилийн тухай
13. Хөрсний үе давхаргууд ялгах үндсэн шинж
14.Хөрсний өнгө, өнгөнд нөлөөлөх хүчин зүйл нь юу вэ.
15.Хөрсөнд шинээр үүссэн ба шигсэн бодис гэж юуг хэлдэг, гарал үүслээр нь яаж ангилдаг вэ.
16.Хөрсний механик элемент түүний ангилал
17.Хөрсний ерөнхий физик шинж чанарын тухай
18.Хөрсний физик- механик шинжүүдийн тухай
19. Хөрсөн дэх ус түүний хэлбэрүүд
20. Хөрсний усны шинж чанарын үзүүлэлтүүд, чийг багтаамжийн ангилал
21. Хөрсний агаарын тухай, агаарын горим, зохицуулах арга зам
22.Хөрсний дулаан, түүний шинж чанар
23. Хөрсний механик бүрэлдэхүүний ангилал,ач холбогдол
24. Хөрсний бүтэц, бүтцийн үндсэн төрлүүд
25. Хөрсний бүтэц үүсэх хүчин зүйлүүд, бүтэц алдагдах процесс
26. Хөрсний органик бодисын эх үүсвэр түүний бүрэлдэхүүн
27. Хөрсний ялзмаг, гумин хүчил, фульво хүчил
28.Хөрсний макроэлементүүд, тэдгээрийн агууламж, ургамалд ашиглагдах байдал
29.Хөрсний микроэлемент, тэдгээрийн ургамалд гүйцэтгэх үүрэг
30.Хөрсний уусмал, түүний шинж чанар
11.Ургамлын физиологи:
1.      Үндэсний ус шингээх хэсэг болон ус шингээх механизмыг тайлбарлана уу
2.      Ургамалд усны гүйцэтгэх үүрэг, ус шингээх механизмид нөлөөлөх хүчин зүйлс
3.      Ууршилтын ач холбогдол, түүнд нөлөөлөх хүчин зүйлс
4.      Ууршилтын процесс болон амсар нээгдэж хаагдах шалтгааныг дэлгэрэнгүй тайлбарлана уу
5.      Тэжээлийн бодис, түүний ангилал.
6.      Макроэлемент, тэдгээрийн үүрэг
7.      Микроэлемент, тэдгээрийн үүрэг
8.      Ургамал эрдэс бодисыг шингээн авч дамжуулах механизмыг тайлбарлана уу
9.      Ургамлын эрдэс бодисын шингээлтэд нөлөөлөх хүчин зүйлс
10.  Фотосинтезын гэрэлтэй үе шат хаана, хэдэн үе шатыг дамжин хэрхэн явагдах бэ
11.   Кальвины цикл хаана хэдэн үе шатыг дамжин явагдах бэ
12.  С4 ургамлын фотосинтез, түүний онцлог
13.  САМ ургамлын фотосинтез, түүний онцлог
14.  Фотосинтезын процесст нөлөөлөх хүчин зүйлс, түүний ач холбогдол
15.  Ургамлын амьсгалын процессын ерөнхий томъёо, түүний ач холбогдол
16.  Гликолизын урвал хаана хэрхэн явагдах бэ
17.  Кребсийн цикл хаана хэрхэн явагдах бэ
18.  Электрон зөөвөрлөгдөх гинжин хэлхээг тайлбарлана у
19.  Ургамлын амьсгалын процесст нөлөөлөх хүчин зүйлс
20.  Ургамлын өсөлт хөгжлийн ялгааг тайлбарлана уу
21.  Өсөлт гэж юу вэ, түүний ангилал
22.  Хөгжил гэж юу вэ, түүний үе шатууд
23.  Фотопериодизмын үзэгдэл гэж юу болох жишээ
24.  Эртжүүлэлт гэж юу болох түүний жишээ
25.  Ичмэл үе, түүний ач холбогдол
26.  Ургамлын өсөлтийг идэвхжүүлэгч бодис, түүний ангилал
27.  Ауксины физиологийн үйлчлэл
28.  Гиббереллины физиологийн үйлчлэл
29.  Этилены физиологийн үйлчлэл
30.  Абсцизийн хүчлийн физиологийн үйлчлэл
12.Ерөнхий фитопатологи:
1.      Ерөнхий фитопатологи шинжлэх ухаан нь юуг судалдаг вэ? Түүний үүсэл хөгжлийн талаар ярина уу.
2.      Ургамлын өвчин гэж юу вэ? Түүний ангилалт.
3.      Ургамлын өвчин үүсэх зүй тогтол, өвчин үүсэхэд нөлөөлдөг хүчин зүйлүүдийг тодорхойлоно уу.
4.      Ургамлын өвчин үүссэх шалтгаан болон үргэлжлэх хугацаагаар ангилалт
5.      Өвчилсөн ургамал дээр илрэх гадаад шинж тэмдэгүүд, тэдгээрийг хэрхэн ялгах вэ?
6.      Эмгэгийн процесс гэжюувэ? Ургамалд эмгэг процесс явагдах үед ямар  өөрчлөлтүүд явагддаг вэ?
7.      Өвчилсөн ургамал дахь патоморфологийн \гадаад өөрчлөлт\ өөрчлөлт хэрхэн илрэх вэ?
8.      Өвчилсөн ургамал дахь патофизиологийн  \дотоод өөрчлөлт\ өөрчлөлт хэрхэн илрэх вэ?
9.      Өвчилсөн ургамалд явагдах эмгэг процессын дүнд эсийн хэмжээтомрох үзэгдлийгюугэж нэрлэдэг вэ? Жишээн дээр тайлбарлана уу.
10.  Өвчилсөн ургамалд явагдах эмгэг процессын дүнд эсийн хуваагдал түрэгсэж, тоо ихсэх үзэгдлийг юу гэж нэрлэдэг вэ? Жишээн дээр тайлбарлана уу.
11.  Өвчилсөн ургамалд явагдах эмгэг процессын дүнд эсийн дутуу хөгжил явагдаж, тоонь цөөрөх үзэгдлийг юу гэж нэрлэдэг вэ? Жишээн дээр тайлбарлана уу.
12.  Өвчилсөн ургамалд явагдах эмгэг процессын дүнд үхсэн эсийн бөөгнөрөл үүсэх үзэгдлийг юу гэж нэрлэдэг вэ? Жишээн дээр тайлбарлана уу.
13.  Ургамлын халдваргүй өвчнийг үүсгэгч хүчин зүйл юу вэ?
14.  Ургамлын халдварт өвчнийг үүсгэгч хүчин зүйлийг нэрлэнэ үү.
15.  Ургамлын халдварт өвчний үндэс юу вэ?
16.  Өвчин үүсгэгчийн патоген, агрессив болон вирулент шинж чанар гэж юу вэ? Эдгээрээр  юуг тодорхойлох вэ?
17.  Бүх фитопатоген организмуудыг органик бодисыг хэрэглэх байдлаар нь хэрхэн бүлэглэдэг вэ?
18.  Вирусынбүтэц, үржил хөгжлийн онцлог, ургамал дээрх өвчлөлтийн шинж тэмдэг
19.  Персистент шинж чанаргүй вирус дамжуулагчийн тухай
20.  Персистент шинжчанартай вирус дамжуулагчийн тухай
21.  Фитопатоген вирусын ургамалд халдварлах арга зам, өвчлүүлэх механизм
22.  Шарлалт болон цоохордолтын эмгэг үүсгэг вирусын ялгааны талаар ярина уу
23.  Вирусынбүтэц, үржил хөгжлийн онцлог, ургамал дээрх өвчлөлтийн шинж тэмдэг
24.  Фитопатоген бактерийн бүтэц, үржил хөгжлийн онцлог, илрэх гадаад шинж тэмдэг
25.  Фитопатоген бактерийн төрлүүдийг жишээн дээр тайлбарлана уу.
26.  Pseudomonas- ын төрлийн бактерийнтухай жишээн дээр ярина уу.
27.   Xanthomonas- ын төрлийн бактерийн  тухай жишээн дээр ярина уу.
28.  Erwinia- ын төрлийн бактерийн тухай жишээн дээр тайлбарлан ярина уу.
29.  Фитопатоген бактерийг оношлох, илрүүлэх аргын талаар ярина уу.
30.  Фитопатоген мөөгөнцөрийн бүтэц, ургамал дээр илрэх гадаад шинж тэмдэг
31.  Фитопатоген мөөгөнцөрийн үржил, хөгжлийн онцлог
32.  Фитопатоген мөөгөнцөрийн ургамалд халдварлах арга зам, өвчлүүлэх механизм
33.  Фитопатоген мөөгөнцөрийг илрүүлэх, оношлох аргууд
34.  Фитопатоген нематодын бүтэц, үржил, хөгжлийн онцлог
35.  Фитопатоген нематодын ургамлыг өвчлүүлэх онцлог, өвчлөлтийн шинж тэмдэг
36.  Паразит цэцэгт ургамлын тухай

13.“Ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүний хор судлал”
1.      Хүнснийхортбодисууд, тэдгээрийнангилал: хүнснийургамлынтоксин, хөгцмөөгөнцрийнтоксин, бактерийнтоксин ,,,,,г.м
2.      Хортбодисорганизмднэвтрэх
3.      Хортбодисорганизмдүзүүлэхнөлөө
4.      Хүнснийургамлынтоксин: ямартоксинямарургамалдбайдаг, хүндямарнөлөөүзүүлдэг
5.      Бактерийнтоксин: бактерийннэрс, эхүүсвэр, үзүүлэхшинжтэмдэг
6.      Хөгцмөөгөнцрийнтоксин: ямартоксин, ямархөгцмөөгөнцөртбайдаг, хүнснийэхүүсвэр
7.      Пестицид, түүнийангилал
8.      Пестифидийнүйлчлэл, сөрөгнөлөө
9.      Хүндметаллууд: хүндметаллыннэр, хүндүзүүлэхнөлөө
10.  Микотоксинбамөөгийнзүйл
11.  Трихотецин
12.  Деоксинивалинол
13.  Афлатоксин
14.  Охратоксин
15.  Ургамлынтоксинбуюухортойургамал
16.  Алкалойд
17.  Никотин
18.  Курарин
19.  Атропин
20.  Аконитин
21.  Колхицин
22.  Нитро, нитрозо, аминийнэгдлүүд
23.  Нитрат
24.  Нитрит
25.  Ургамлынбохирдолт
26.  Биологийнбохирдолт
27.  Химийнбохирдолт
28.  УГБ-д пестицдийнүлдэгдлийгнимгэнүетхроматографийнаргааршинжлэхарга
29.  УГБ-нднитратынүлдэгдэлтодорхойлохшинжилгээнийаргууд: Морион О2, усан урвалж, өнгөүүсгэх
30.  Хүнснийсавалгааныматериалаасхүнсэндхортбодисшилжих

No comments:

Post a Comment